LÄKEMEDEL OCH STRÅLNING

 • SYMTOM PÅ LUNGCANCER
 • DIAGNOS
 • OM DINA RÄTTIGHETER
 • OPERATION
 • LÄKEMEDEL OCH STRÅLNING
 • VÄGEN FRAMÅT

NÄR ÄR DET ETT ALTERNATIV MED LÄKEMEDELSBEHANDLING ELLER STRÅLBEHANDLING?

I vissa fall kan man inte operera en tumör och dÄ kan du istÀllet bli behandlad med strÄling och/eller lÀkemedel. Det kan ocksÄ hÀnda att du behöver en behandling med lÀkemedel eller strÄlning efter din operation.

HÀr nedanför kan du lÀsa om nÄgra olika termer du kanske kommer att fÄ höra och information om strÄlning och olika lÀkemedelsbehandlingar.

HÄR ÄR NÅGRA FACKTERMER DU KOMMER ATT FÅ HÖRA

Cancerbehandlingar kan delas in i tre typer: neoadjuvant behandling, huvudbehandling och adjuvant behandling.

NEOADJUVANT BEHANDLING

ges för att krympa tumören innan operation.

HUVUDBEHANDLINGEN

anvÀnds för att minska eller fÄ bort cancern.

ADJUVANT BEHANDLING

Àr all behandling som ges efter huvudbehandlingen för att minska risken för att cancern ska komma tillbaka.

PALLIATIV VÅRD

förebygger och lindrar symtom om cancern inte gÄr att bota.

DIN UNIKA SITUATION AVGÖR VILKEN TYP AV BEHANDLING DU FÅR‹

Ibland anvÀnds enbart en behandling. Men det Àr vanligare att fÄ mer Àn en typ av behandling. Syftet med individanpassad vÄrd Àr att du ska fÄ bÀsta möjliga behandling utifrÄn din sjukdomshistoria, din fysiologiska status och de molekylÀra egenskaperna hos dina tumörer. Individanpassad vÄrd ses som framtiden för cancervÄrden. MÄlet Àr att göra behandlingen mer effektiv för varje patient.

LÀngst ner pÄ sidan hittar du ocksÄ frÄgor du kan vilja stÀlla till ditt vÄrdteam om din behandling.

Cytostatika verkar genom att störa cancercellernas tillvĂ€xt och delning. Men cytostatika pĂ„verkar Ă€ven normala celler. Den kan ges före eller efter kirurgisk behandling. Vissa fĂ„r cytostatika samtidigt med strĂ„lbehandling – det kallas kemoradioterapi. Cytostatika kan ges med mĂ„let att bota patienterna eller att förlĂ€nga deras liv och hĂ„lla symtomen under kontroll. Behandlingen kan ges i form av dropp pĂ„ sjukhus, men finns ibland i tablettform.
Immunterapi skiljer sig frÄn cancerbehandlingar som direkt pÄverkar tumörcellernas tillvÀxt och spridning, som cytostatika och mÄlinriktade lÀkemedel. Immunterapi Àr i stÀllet ett sÀtt att fÄ kroppens eget immunsystem att angripa cancerceller. Immunsystemet skyddar oss frÄn sjukdomsframkallande mikroorganismer som bakterier och virus. Under de senaste Ären har det gjorts stora framsteg med att anvÀnda immunsystemet för att utveckla nya cancerbehandlingar. Immunterapi ges i form av dropp pÄ sjukhuset.
Immunterapi och cytostatika (kemoterapi) kan ibland anvÀndas tillsammans för att behandla vissa typer av cancer. Det beror pÄ att de tvÄ olika behandlingarna kan öka varandras effekt. Behandlingen ges i form av dropp pÄ sjukhuset.
Vid mÄlriktad behandling anvÀnds lÀkemedel som skiljer sig frÄn traditionell cytostatika. Denna typ av behandling fungerar genom att rikta in sig pÄ cancerns specifika gener, proteiner eller vÀvnadsmiljö som bidrar till att cancern överlever. Generna och proteinerna som Àr mÄl för behandlingen finns i cancerceller eller i celler som har att göra med cancerns tillvÀxt, som blodkÀrlsceller. Ibland anvÀnder lÀkarna mÄlinriktad terapi tillsammans med cytostatika och andra behandlingar. Behandlingen ges oftast i form av tabletter som tas kontinuerligt varje dag.
StrÄlbehandling kan anvÀndas pÄ mÄnga sÀtt. Den kan till exempel anvÀndas för att försöka bota en patient med lungcancer som inte Àr tillrÀckligt stark för att klara en operation, för att krympa en tumör före operation eller fÄ bort cancerceller som kan finnas kvar i det behandlade omrÄdet efter en operation. NÀr en cancer inte gÄr att bota kan strÄlbehandling Àven anvÀndas för att fördröja spridningen av cancern och lindra symtom. Det Àr röntgenstrÄlning med hög energi som anvÀnds för att förstöra cancercellerna, som delar sig snabbt och dÀrför pÄverkas mer.
Hur mycket smÀrta en patient upplever behöver inte ha att göra med cancerns tillvÀxt. Det Àr viktigt att berÀtta för vÄrdpersonalen om du kÀnner smÀrta- att kontrollera smÀrtan Àr en del av din behandling.
MÄnga upplever illamÄende i samband med sjukdomen och behandlingen. Vissa mÄr illa och krÀks varje dag, medan andra bara gör det under kortare perioder. Somliga slipper illamÄendet helt. Det skiljer sig vÀldigt mellan patienter. IllamÄende botas mest effektivt med i första hand förebyggande behandling (antiemetika). Behandlingen kan bestÄ av flera typer av lÀkemedel som antingen tas i tablettform eller injiceras i ett blodkÀrl.
För att motverka lÄgt blodvÀrde, framkallat av cancerlÀkemedlen, kan man behandla med lÀkemedel innehÄllande G-CSF som bidrar till att stimulera nybildning av vita blodkroppar. Om blodvÀrdet blir för lÄgt kan man behöva göra en blodtransfusion.

DU HAR RÄTT TILL EN NY MEDICINSK BEDÖMNING

Enligt lagen har du rĂ€tt att fĂ„ ett andra utlĂ„tande om ditt fall av en annan lĂ€kare – utöver den som behandlar dig. Be ditt vĂ„rdteam om mer information.

DU HAR RÄTT TILL EN NY MEDICINSK BEDÖMNING

Enligt lagen har du rĂ€tt att fĂ„ ett andra utlĂ„tande om ditt fall av en annan lĂ€kare – utöver den som behandlar dig. Be ditt vĂ„rdteam om mer information.

DITT NÄSTA STEG

Den hÀr checklistan gÄr att skriva ut/ladda ner.
Du kanske ska ta med en vÀn eller anhörig till besöket som kan hjÀlpa dig hÄlla reda pÄ all information? Nedan finns nÄgra frÄgor du kanske vill stÀlla till lÀkaren före, under och efter behandlingen.

Diskutera alla behandlingsalternativ med dina nÀrstÄende och vÄrdteamet sÄ att du kan vÀlja det som passar dina behov bÀst. Om det Àr nÄgot du inte förstÄr ska du frÄga och se till att fÄ en förklaring.

Vid beslutet om en vÄrdplan

 • Vilka behandlingsval har jag?
 • Vilken behandling Ă€r bĂ€st för mig?
 • Finns det alternativa behandlingar?
 • Vilka risker och vilken nytta har de?
 • Vad Ă€r mĂ„let med den behandling du rekommenderar?

LADDA NER DIN CHECKLISTA FÖR NÄSTA STEG